Wonderlijke Weetjes

24 januari 2008:

Surströmming is een Zweeds gerecht bestaande uit gistende vis dat is ontstaan als conserveringsmethode

Het traditioneel Zweedse Surströmming is gezouten haring die enige tijd in de zon gefermenteerd wordt en daarna ingeblikt. Doordat het gistingsproces in de blikken gewoon doorgaat, staat de inhoud van de blikken onder druk waardoor de deksels ietwat bol komen te staan. Vanwege deze druk verbieden sommige vliegmaatschappijen surströmming mee te nemen vanwege de kans op explosies.

De stank van surströmming doet sterk denken aan die van rotte vis. Het is aan te raden om blikken buiten open te maken en te eten. Bij het openen van een blik moet je verder uitkijken dat je niet door een spuitende straal visvocht wordt geraakt. Om dit te voorkomen maak je surströmming het beste open in een plastic zak of onder water. Aangeraden wordt om de vis met veel wodka en rauw ui te consumeren om de sterk zoutzurige smaak te neutraliseren.

23 januari 2008: Orgasmedieet25 januari 2008: IQ Nederlanders en Belgen
Wonderlijke Weetjes is een website van Waaks. © 2007-2018 Alle rechten voorbehouden.