Wonderlijke Weetjes

18 januari 2008:

Veel bekende gerechten ontstonden pas na de tijd van de ontdekkingsreizigers

Elk land heeft zo zijn eigen set van typische gerechten. Niet zelden bevatten nationale specialiteiten ingrediŽnten die historisch gezien niet in het betreffende land thuishoren. Een sterk voorbeeld hiervan is ItaliŽ. Voor gerechten als pizza en pasta is de tomaat een veelgebruikt ingrediŽnt, maar deze kwamen pas naar Zuid-Europa toen Columbus ze ontdekte in de Nieuwe Wereld. Hetzelfde geldt voor eetstokjes en tempura in Japan (respectievelijk Chinees en Portugees).

Voor de tijd dat de mens de hele wereld over ging reizen werd de plaatselijke keuken volledig bepaald door de levensmiddelen die ter plaatse beschikbaar waren. De mens at vooral wat hij zelf kon kweken of slachten. Ook het tijdstip waarop gegeten werd is lang cultureel bepaald. Zo maakten mensen in het agrarische Europa lange dagen waarbij ze tussen de middag een lange pauze maakten om warm te eten. In de moderne tijd met zijn files is deze warme maaltijd verplaatst naar de vroege avonduren.

17 januari 2008: Grootste nederlaag Oranje19 januari 2008: Kermit de Kikker
Wonderlijke Weetjes is een website van Waaks. © 2007-2018 Alle rechten voorbehouden.