Wonderlijke Weetjes

25 november 2007:

De menselijke tong bevat ruim 10.000 smaakpapillen

Met onze tong proeven we of iets zoet, zout, zuur of bitter is. Hiervoor is de tong uitgerust met smaakpapillen, kleine uitstulpinkjes, zenuwuiteinden, die onze hersenen doorgeven wat we proeven. Het resultaat van wat al deze papillen tezamen waarnemen geeft ons een bepaalde smaaksensatie. In tegenstelling tot wat wel eens wordt geroepen kan een smaakpapil alle typen smaken herkennen.

Er bestaat nog een vijfde smaak, zo is enige tijd geleden ontdekt: umami. Deze smaak nemen we waar bij voedsel dat het aminozuur glutamaat bevat en heeft invloed op hoe we hartige en pittige etenswaren proeven. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartig zoute en zoete smaken. Glutamaat wordt veel toegevoegd aan houdbare en kant-en-klaar producten als smaakversterker.

24 november 2007: Dure batterijen26 november 2007: Rusland en zijn buren
Wonderlijke Weetjes is een concept van Smeding Concepts. © 2007-2017 Alle rechten voorbehouden.