Wonderlijke Weetjes

27 november 2012:

Artiesten zien vrijwel niets terug van de opbrengsten van hun muziek op Spotify

Al jarenlang ziet de muziekindustrie met leden ogen aan hoe muziekliefhebbers in steeds grotere mate de vertrouwde CD-winkels links laten liggen en hun muziek van het internet halen. Veel consumenten downloaden muziek simpelweg vanuit illegale bronnen, maar er zijn ook steeds meer legale alternatieven aanwezig. Een daarvan is Spotify. Het grote voordeel van Spotify is dat je je muziek niet eens meer hoeft te downloaden, je klikt simpelweg op Play en de muziek begint met spelen.

Aangezien Spotify werkt met enerzijds een advertentiemodel, en tegelijk ook betaalde abonnementen aanbiedt, zou je misschien denken dat je de artiesten steunt door een Spotify abonnement af te sluiten. Maar wat zien de artiesten zelf eigenlijk terug van dit geld? Laten we even als voorbeeld naar Lady Gaga kijken. Zij is op dit moment een van de grootste artiesten wereldwijd, en zo ook op Spotify. Haar nummer Poker Face werd op Spotify meer dan 1 miljoen keer geluisterd. Voor deze prestatie kreeg zij naar verluid welgeteld $167 dollar betaald.

Nu is het natuurlijk publiek geheim dat zodra een artiest een contract heeft getekend bij een van de grote platenlabels, dat veruit het merendeel van het geld dat hun muziek oplevert niet meer bij henzelf terecht komt. Voor ons is het ook niet na te gaan hoeveel geld Spotify uitbetaalt, en hoeveel er bij de platenmaatschappij blijft hangen. Wat we wel weten is dat hare Gaganess ongeveer 0.0167 dollarcent per stream uitbetaald krijgt. Voor de artiesten die bij een groot label zitten dus niet bepaald een grote vooruitgang op illegaal downloaden...

25 november 2012: Vrijdag de 17e 4 december 2012: Te veel koffie?
Wonderlijke Weetjes is een website van Waaks. © 2007-2019 Alle rechten voorbehouden.